Dogodki

Gospel Fever 2019 - "African Roots", koncert ob 11. obletnici delovanja zbora Bee Geesus


Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana¸

Facebook dogodek

Kupi vstopnice

Vabljeni na Gospel Fever 2019, vrhunec koncertne sezone zbora Bee Geesus. S koncertom v veliki dvorani KGBL bo a cappella gospel zbor obeležil 11. obletnico delovanja. Letošnji letni koncert nosi podnaslov “African Roots”, saj bo gospel tokrat v celoti obarvan v afriške barve. Za nameček je zbor v goste povabil še slovenski afriški zbor Sankofa. Skupaj bodo pripravili večer, poln afriških ritmov, harmonije, pristne energije, plesa in veselja do življenja, rdeča nit pa bo vseskozi gospel in črnska duhovna glasba z afriško zasnovo.

Bee Geesus je slovenski gospel zbor. Skupina radoživih pevk in pevcev plete vokale v ubran urbani zvok pod taktirko vidnega akapelista, Mateja Virtiča. Svojemu glasbenemu izrazu pravijo Gospel Fever, zanj pa je značilna energična izvedba črnske duhovne glasbe z močno harmonijo in čvrstim ritmom. Zbor ostaja vseskozi zvest izvirnemu sporočilu gospel glasbe, ki ni danes nič manj aktualno kot v času, ko je pomenilo glasen klic po osebni svobodi in je prinašalo upanje vsem zatiranim. Z a cappello se zbor Bee Geesus posebej približa najzgodnejši obliki izvajanja, saj je bila črnska duhovna glasba v začetku izključno vokalna. Zbor je na lanskem koncertu GF 2018 v Cankarjevem domu praznoval desetletnico. Tokrat se vrača v dvorano na KGBL, kjer je upihnil večino prejšnjih svečk.

Pevski zbor Sankofa deluje od leta 2009. Ustanovila ga je Dalanda Diallo, neodvisna plesalka in soustanoviteljica kulturno umetniškega društva Baobab. Združuje Afričane, njihove potomce in prijatelje. Nastal je kot del celoletnega projekta “Izrazni svet afriške kulture”, ki spodbuja razvoj in širjenje afriške kulture ter zavesti po celotni Sloveniji. Ime Sankofa izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Na ta način tudi pevski zbor izbira tradicionalne afriške pesmi in jih predstavi v novi, sveži preobleki. Repertoar Sankofe obsega tradiconalne in sodobne afriške pesmi, kot tudi avtorske pesmi članov. V zadnji sezoni deluje Sankofa pod umetniškim vodstvom Mateja Virtiča in se pripravlja na koncert ob prvi okrogli obletnici 15. oktobra v ljubljanskih Španskih borcih.

Afriška glasba je bila z zborom Bee Geesus še pred začetkom delovanja pod tem imenom. Prvotna zasedba se je namreč neuradno imenovala “Afro-gospel zborček”. Tudi njihova prva pesem je bila južnoafriška Freedom is coming, eden od kasnejših posnetkov te skladbe pa ima med vsemi objavljenimi na YouTube-u največ ogledov. Prvi tematski Gospel Fever bo zaobjel najbolj priljubljene skladbe, ki jim je zbor v tekoči sezoni dodal novosti; nekatere boste lahko na koncertu slišali premierno. Sezona, posvečena Afriki, je priložnost za poglobitev v značilno ritmiko, učenje besedil v že “poznanih” in novih afriških jezikih, tudi nov koreografski korak. Na koncertu boste lahko zapeli tudi obiskovalci, zato le skrbite za glas in se prej vsaj malo ogrejte. :)

Pridite, zaplešite in zapojte. Praznujmo z gospel vročico!

Cena vstopnice:

  • v predprodaji 15 €, 12 €*,
  • na dan koncerta 18 €

*Nižja cena velja za študente, dijake, šolarje, mlajše otroke, upokojence in brezposelne. Vstopnice so v predprodaji na voljo v sistemu Mojekarte.si, na dan koncerta pa uro pred začetkom v avli KGBL.

Povezava do spletne prodaje

Info: 031 658 826 in info@beegeesus.si